A böngésződ nem támogatja a JavaScript-et!

A böngésződ nem támogatja a JavaScript-et!

Fizika 9. A kerettanterv szerint

Csökkentett ár! Fizika 9. A kerettanterv szerint Nagyobb

MK-4535-4

Készleten

1094 darab

872 Ft‎

-20%

1 090 Ft‎

Adatlap

Kiadói kód MK-4535-4
Kiadó Műszaki Könyvkiadó
Szerző(k) Horányi Gábor - Ádám Péter - Egri Sándor - Elblinger Ferenc - Honyek Gyula - Simon Péter
Nyelv magyar
Oldal 240
Megjelenés 2013
Fedél Puhatábla
ISBN 9789631645354
Színek 4+4
Áfa % 5%

Címkék:

További információk

A tankönyv szerzői (Ádám Péter, Egri Sándor, Elblinger Ferenc, Honyek Gyula, Horányi Gábor, Simon Péter) közül többen évek óta foglalkoznak a középiskolai fizika tanterv megújításával, részt vettek az új fizika kerettanterv "A" változatának kidolgozásában. Az általuk írt új tankönyv valóban teljesen új szemléletű, amely nemcsak formai módon, hanem gondolkodásmódjában is követi az új kerettantervet.

Az új szemléletű fizikatanítás legfontosabb törekvése az, hogy a tanulási folyamat közben mindvégig kiemeli a tananyag kapcsolatát a tanulók mindennapi tapasztalataival, előtérbe állítja a környezetünkben megfigyelhető jelenségeket, a technikai alkalmazásokat, az élhető környezet megteremtésének problémáit. A tankönyv folyamatosan hangsúlyozza a mindennapi életünk és a fizika tudományának a kapcsolatát, bemutatja, hogy mai világunkban a fizika alkalmazása teszi az életünket rendkívül kényelmessé, biztonságossá. Ugyanakkor a tankönyv foglalkozik a fenntarthatóság kényes kérdéseivel is, olyan problémák felvetésével, melyekre nem születtek még egyértelmű válaszok. A nyitott kérdések megtárgyalása lehetőséget ad a tanulóknak arra, hogy ezeket a problémákat önállóan tovább gondolhassák. Ez a szemlélet jelenik meg a legmodernebb pedagógiai, módszertani fejlesztésekben is világszerte.

A tankönyv szakít a fizika hagyományos tanítási folyamatával, amely az alaptörvények bemutatásával kezd minden egyes anyagrészt, majd a törvényeket számolási feladatokon keresztül próbálja mélyebben megértetni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tankönyv nem tartalmazza a Nemzeti Alaptanterv előírásaiban szereplő törvényeket, nem jelenti azt, hogy a tankönyvben nincsenek számítási feladatok, azonban a könyv új szemlélete azt sugározza, hogy a fizika tanításában nem a törvények mechanikus memorizálása, nem a képletbehelyettesítős számolási feladatok begyakorlása a lényeg, hanem a fizika üzenetének a megismerése.

Azok számára, akik ezt a tankönyvet választják, javasoljuk, hogy nézzék meg az egyes témakörökhöz tartozó javasolt tevékenységekkel kiegészített kerettantervet. Ez nemcsak a helyi tanterv megírását segíti, hanem folyamatosan útmutatást nyújthat a tankönyv használatához.

Mivel az "A" változatú kerettanterv lényegében nagyon hasonló a gimnáziumok és a szakközépiskolák számára, ezért ezt a tankönyvet mindkét iskolatípusban eredményesen lehet használni.

Az új szemléletű fizikatanítás jelentős változásokkal jár a tanárok munkájában, melyet a kiadó tervei szerint úgy segít, hogy a tankönyvet elektronikus változatban is megjelenteti, mégpedig két módon. A tanároknak szóló változat gyakorlatilag tanári kézikönyvként alkalmazható, míg a diák változat elősegíti a tankönyv rendkívül széles spektrumú használatát. Terveink szerint a tankönyv tartalmi része az elektronikus változatra alapozva folyamatosan kiegészül, hiszen a környező világunkban igen gyorsak a változások, és ez az új szemléletű tankönyv vállalja a gyors változások miatti kihívásokat.

A kiadvány fő témakörei: Tájékozódás égen-földön; A közlekedés kinematikai problémái; A közlekedés dinamikai problémái; Mozgások a naprendszerben; A nagy teljesítmény titka: gyorsan és sokat; Egyszerű gépek a mindennapokban; Rezgések, hullámok; Energia

Kapcsolódó termékek